Skip to main content
Filmstrip-Bićemo-prvaci-sveta

Bićemo prvaci sveta (2015)

Bićemo prvaci sveta (2015)
Bićemo prvaci sveta (2015)

„Montevideo“ Dragana Bjelogrlića je nepobitno veliki film koji je doneo domaćoj publici nešto što se dugo nije videlo na lokalnom platnu: priču neopterećenu ratom, socijalnim uslovima i politikom, priču o jednom sportu, nekim ljudima i njihovim životima. Kao neko ko ne zna apsolutno ništa ni o jednom sportu, ne mogu da kažem koliko je priča istorijski tačna i koliko su likovi verno predstavljeni ali mi je film držao pažnju, likovi su me interesovali i bilo mi je zabavno. Oba puta po dva i po sata.

Bićemo prvaci sveta

Jašući na uspehu „Montevidea“, producentsko-distributerska kuća Intermedija je rešila da počasti publiku sa još jednim sportsko-istorijskim spektaklom – Bićemo prvaci sveta (2015). O čemu se radi, po press releaseu?

” Bićemo prvaci sveta ” je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi – Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borisav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i  Aleksandar Nikolić (Marko Janketić). 

Centralni događaj filma je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima  ostvarili svoj san-prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film se odvija u više vremenskih razdoblja i prati nekoliko paralelnih radnji. Ovo je jedan od prvih problema sa kojima se film susreće, jer razdoblja niti su dobro naznačena niti postoji neka šansa da se razlikuju osim „ostarelosti“ junaka. Čini mi se da su posleratne godine sepijaste (crvenkaste) dok su poznije obojene plavkasto. Ovo možda predstavlja tranzit zemlje iz komunizma (crveno) u demokratiju (plavo), ali to je možda samo „stari“ u meni.

Kada sam već kod „starosti“, likovi su ostareni puderom i šminkom, koji se u krupnim scenama poprilično vide. Oće to kada snimaš u visokoj rezoluciji, jer bi film (35mm) to kako-tako pokrio. Inače, postoje natpisi u donjem levom uglu ekrana koji se pojave nakratko, a koji naznačavaju vreme dešavanja, mada ako ste fokusirani na sam film teško da ćete ih videti jer prekratko traju.

Postoje rupe u priči, koje valjda spadaju pod opšte znanje, na primer kako su junaci dospeli od dečaka koji samo žele da se bave sportom do funkcionera.

Većina filma je mahom srednje-krupno slikana, tako da ovde nećete videti te spektakularne široke planove koje je „Montevideo“ posedovao. Iz nekog razloga, gotovo nedopustivog za ovako veliki film, dolazi do razmimoilaženja slike i zvuka. U pojedinim scenama junaci otvaraju usta kao da izgovaraju replike, ali nema nikakvog glasa. Istovremeno pojedine replike su nasnimljene preko drugih, pa se dobija utisak starih kung-fu filmova. S druge strane, kada nisu zbrljani, dijalozi su čisti tj. „suvi“ što čini ovaj film jednim od razumljivijih koje sam gledao.

Pojedinci su se žalili na CGI na koji ja nisam imao neke zamerke. Da, ponekad malo pojede ivicu, recimo lica (obratiti pažnju u prvoj sceni), ali ništa strašno kao što je moglo da bude. Osim scene fotošopiranog voza s petokrakom kako juri kroz žitna polja koja izgleda kao da je za pet dinara.

Film pati i od nekih neobjašnjivih nestanaka likova, mada je to manje uočljivo osim kod likova koje tumače Nina Janković i Tamara Dragičević koje zaigraju u jednom trenutku i onda samo nestanu. Kako je film zapravo premontirana serija, verovatno će da bude opširnije na televiziji, ali i dalje nema smisla.

Moj najveći problem sa „ Bićemo prvaci sveta “ se ogledao u tome da ne znam ništa o sportu. Za razliku od Montevidea gde sam imao uvod u likove i postavku ko-je-ko ovde to ne postoji već se podrazumeva da svi znaju ko su kako junaci tako i propratni likovi iz istorije košarke.

Lično, najzanimljiviji lik mi je bio major Štukalo, koga tumači Leon Lučev, jer je uverljiv, pamtljiv, simpatičan u svojoj slepoj veri partiji i u potpunosti oslikava duh vremena.

Kako u potpunosti prati strukturu „Montevidea“, i „Bićemo prvaci sveta“ ima svoju zvezdu sa zapada – Džona Seviža, koji tumači ulogu Vilijama Džonsa, američkog zvaničnika košarkaške federacije. Ovaj glumac je domaćoj publici poznatiji po ulogama u filmovima „Lovac na jelene“ (1978) i „Kosa“ (1979) iako je meni lično najdraža njegova uloga u HBO seriji „Karneval“ (2003).

Posle konsultacije sa gospodinom Ivanom Minićem, stručnjakom za mnoga polja nauke i jednim od najboljih poznavalaca sporta koje poznajem, saznao sam da je istorija mahom tačna i minimalno romantizirana. Što je zasigurno učinjeno zarad dramatizacije samog dela. Takođe mi je rekao da je film sasvim lepo preneo emociju, što dosta znači za bilo koji film, ne samo domaći.

Iako ima neke nedopustive mane i pati od sitnih dečijih bolesti „ Bićemo prvaci sveta “ je sasvim korektan film. Oni koji su voleli „Montevideo“ će zasigurno voleti i ovaj film.

S druge strane, poznavaoci košarke će se itekako radovati „sportskoj triviji“ pogađajući ko-je-ko u pojedinim scenama, kao i samim odnosima među likovima/junacima.

Da li je „ Bićemo prvaci sveta “ film za veliko platno? Ne baš. Da li vredi pažnje? Svakako. Da li ga treba gledati? Itekako. Izgleda da su filmovi sa pozitivnom porukom u Srba u usponu ovih dana. Najzad!

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

2 thoughts to “Bićemo prvaci sveta (2015)”

 1. Dragi Krunić,

  Mi smo http://blenderonline.rs/

  Sajt okuplja na jednom mestu najnovije postove iz kategorija: hrana, moda, beauty, lifestyle i craft. Voleli bismo da nam se pridružite sa svojim sajtom 🙂

  Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju.

  Puno pozdrava,

  Sanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: