Skip to main content

“Gorštak” saga

Kristofer Lamber se vraća da vam odrubi glave u 4k
Kristofer Lamber se vraća da vam odrubi glave u 4k

Godina 1986. je bila posebno dobra za film: Top Gan, Ostani uz mene, Osmi putnik 2, Slobodan dan Ferisa Bjulera, Lavirint, Odred, Velike nevolje u Maloj Kini, Krokodil Dendi, Plavi somot, Mala prodavnica užasa, Muva, Tri amigosa, Karate kid II, Boja novca, Delta odred, Transformers: animirani film, Kobra, Zlatni dečak, Devet i po nedelja, Raskršće, Autostoper, F/X, Nema povlačenja nema predaje, Bolje sutra, Božiji oklop, Nomadi, Utvara i… Gorštak.

Većina ovih (ne)dela je iznedrila brojne filmske i televizijske nastavke; i serije, kako animirane tako i igrane. Ali ništa nije pobedilo jeftinjak fantaziju o besmrtnom Škotlanđaninu koji se dâ ubiti isključivo odrubljivanjem glave.

♬ Dođi 'vamo da ti odrubim glavu ♬
♬ Dođi ‘vamo da ti odrubim glavu ♬

Reditelj video spotova (uglavnom za Spandau Ballet i Duran Duran) Rasel Mulkahi se probio na svetsko tržište svojim filmom o lovu na mutiranog vepra po australijskim pustošima – „Razorback“ (1984).  Ali da bi osvojio svoje mesto u Holivudu bio mu je potreban još samo jedan hit. Ugledavši potencijal u veoma mračnom i poprilično nasilnom scenariju Gregori Vajdena zvanom „Gorštak“, o škotskom besmrtniku koji se sukobljava kroz vekove sa svojim arhineprijateljem „Vitezom“. Inspiracija za ovo dolazi iz Vajdenove posete Škotskoj kao i opčinjenošću filmom Ridlija Skota „Duelisti“ (1977).

Mulkahi menja (mahom na gore) neke delove scenarija, ublažava nasilje i potura priču o tajnom ratu koji se vodi za sudbinu čovečanstva, a za koji smrtnici ne znaju. Kao što Ramirez, koga tumači Šon Koneri, na početku filma kaže: „Došli smo u zoru vremena. Šunjali se kroz vekove i vodili mnogobrojne živote, nastojeći da stignemo do doba Okupljanja, kada će se malobrojni boriti međusobno dok poslednji ne  preživi. Niko nikada nije znao da smo među vama… do sada“. Takođe se uvodi pravilo da kada se besmrtnik obezglavi njegovo znanje, snaga, i iskustvo prelaze na obezglavljivača.

Egipćanin španskog imena sa škotskim akcentom
Egipćanin španskog imena sa škotskim akcentom

„Gorštak“ (1986) je priča o Konoru Meklaudu, pripadniku škotskog klana u XVI veku koji saznaje da je besmrtan i da mora da se bori kroz vekove za „Nagradu“. Jedini način da se besmrtnik ubije za svagda je da mu se odseče glava, te je film prožet nizom ne-gubi-glavu i ne-poturaj-vrat šala. Besmrtnici se uvek bore 1-na-1 i nema sukoba na svetom tlu (crkve, svetilišta, groblja). Kada Konor upita „Zašto?“, Ramirez mu odgovara „Tradicija!“.

Uloga protagoniste je prvo bila ponuđena Marku Singeru (poznatijem i kao Dar u „Gospodaru zveri“ (1982)) i Mikiju Rurku koji su je odbili. Hulk Hogan je takođe razmatran, ali je on ipak odlučio da se posveti rvačkoj karijeri.

Hvala svima što ste mi pružili priliku da osvojim ovaj mač... i da imam da jedem.
Hvala svima što ste mi pružili priliku da osvojim ovaj mač… i da imam da jedem.

U nastupu kreativne vizije, ili pomračenja uma, Rasel Mulkahi unajmljuje potpuno nepoznatog glumca za ulogu škota Konora Meklauda – Kristofera Lambera, Francuza koji jedva govori engleski i pritom je gotovo slep. I disleksičan. Za mentora Egipćanina, unajmljuje Šona Konerija, Škota koji je uvek Šon Koneri. Za glavnog negativca, drevnog ruskog ratnika, biva angažovan Amerikanac Klensi Braun. Braun isprva nije hteo ulogu koja je zahtevala da nosi prostetičku šminku jer je na snimanju „Neveste“ (1985) zbog alergijske reakcije na istu završio u bolnici.

Mrdni tu glavurdu da vidim da l' si se osuo.
Mrdni tu glavurdu da vidim da l’ si se osuo.

Sa okupljenom ekipom Mulkahi započinje snimanje koje, iako zabavno, nije prošlo bez problema. Scenario je pun rupa i konstantno se prepravlja, snimanje se odvija u Engleskoj koja treba da izigrava Njujork, budžeta nigde… većina akcionih lokacija je mogla da se iskoristi samo jednom ili dva puta jer bi bile previše oštećene specijalnim efektima. Jedan od najvećih problema je bio kako naći „američku“ garažu za scenu mačevanja na samom početku, usred Londona? To je rešeno tako što je iskorišćena pijaca, koju je ekipa dobila na dve večeri. Međutim, film uspeva da uhvati nešto što se ne viđa često a to je da se ekipa super zabavljala na snimanju. Lamber i Koneri postaju odlični drugari, a Kristofer postaje krivac za Šonovo pojavljivanje u „Gorštaku 2: Ubrzanje“ (1991), dok se Klensi združio sa čuvenim koreografom mačevanja Bobom Andersonom. Specijalni efekti bivaju jedva završeni od preostalih para i „Gorštak“ se zapućuje u bioskope. I biva univerzalno pokopan, kako od kritike tako i od publike. Jedinu pohvalu je dobila muzika grupe Kvin. Međutim, mala ali odana baza obožavatelja večito gleda ovaj film na videu, toliko da novac zarađen od prodaje video kaseta i iznajmljivanja istih postaje glavni izvor finansija za nastavak, pet godina kasnije.

Ne brini še šinko, biće još naštavaka...
Ne brini še šinko, biće još naštavaka…

Fanovi su jedva dočekali „Gorštaka 2: Ubrzanje“ (1991) i pohrlili u bioskope da ga gledaju. Ali ono što ih je dočekalo je bilo potpuno razočaranje. „Gorštak 2“ gotovo ubija franšizu svojim šta-bi-bilo-kad-bi-bilo stavom i potpunom nepovezanošću sa mitologijom i hronologijom prvog dela. Besmrtnici su zapravo vanzemaljci sa peščane planete Zajst koji su došli na zemlju da bi vladali čovečanstvom, ali se Konor (Kristofer Lamber) srodio sa smrtnicima i kada je došao trenutak ekološke krize u vidu solarnog zračenja on je pomogao Zemljanima da sagrade štit koji će im omogućiti opstanak. Ali rešenje je samo privremeno i sada Meklaud, uz pomoć vaskrslog Ramireza (Šon Koneri), mora da uništi štit koji general Katana (Majkl Ajronsajd) želi da iskoristi kao oružje i pobije sve živo. I sve se to odigrava u dalekoj budućnosti.

I generale Katana, kako ide taj Zao Plan?
I generale Katana, kako ide taj Zao Plan?

Iz nekog razloga je doneta odluka da se drugi deo snima u Argentini, gde posle svega dve nedelje produkcije izbija revolucija iz koje je ekipa jedva izvukla živu glavu. Reditelj je želeo da se odrekne filma ali je sprečen od strane producenata koji su onda preuzeli kreativnu kontrolu i napravili film kakav su oni mislili da će se dopasti publici. I upropastili ga. Delovalo je kao da je to kraj Konor sage. Međutim…

Gorštaci se bore protiv producenata i zdravog razuma ujedinjenim magijskim moćima
Gorštaci se bore protiv producenata i zdravog razuma ujedinjenim magijskim moćima

Svega godinu dana kasnije, kanadska TV kuća odlučuje da producira nedeljni serijal o avanturama besmrtnog Škotlanđanina sa britanskim koreografom/modelom u glavnoj ulozi – Adrijenom Polom. Serija je trebala da bude ekspanzija prvog filma, no odlučeno je da glavni junak bude Konorov rođak – Dankan Meklaud. U prvoj epizodi se pojavljuje Konor da preda baklju svom rođaku i saplemeniku.

Predaja mača, ovaj štafete
Predaja mača, ovaj štafete

Ono što seriju čini veoma zanimljivom je to što je svaka sezona sve mračnija i mračnija. Možda jer u proseku umire 5 osoba + 1 besmrtnik po epizodi. A možda i činjenica da Dankan postaje sve mračniji kako voljene osobe oko njega umiru s godinama i sticajem bizarnih okolnosti, dok on živi… večno. Takođe se uspostavljaju neka pravila igre poput:

  • Svi smrtnici su potencijalni besmrtnici. Smrtnik mora umreti veoma nasilnom smrću koja onda aktivira njegovu besmrtnost. Ako se ovo nikad ne desi, potencijalni besmrtnik ostari i umre.
  • Trenutak u kome se aktivira besmrtnost ostaje uklesan u kamenu. Stoga ako potencijalni besmrtnik doživi 75 a onda ga neko izbode u uličici i on postane besmrtan, biće 75-ogodišnji besmrtnik.
  • Svi besmrtnici su neplodni, ali ne i impotentni.
  • Svi sukobi između besmrtnika moraju biti ravnopravni (1 na 1) i van svetog tla i daleko od očiju javnosti.
  • Kada ostane svega šakohvat besmrtnika oni će se okupiti na polju dalekome i tući dok ne ostane samo jedan.
  • „Nagrada“ je kada ostane samo jedan, on će ostariti i umreti prirodnom smrću.
  • Na svetu postoje smrtnici, zvani Posmatrači, koji nadgledaju besmrtnike i beleže njihove uspehe i padove.
  • Postoji grupa smrtnika čiji je jedini cilj da love besmrtnike jer su „abominacija“.
Nazdravimo besmrtnom uspehu
Nazdravimo besmrtnom uspehu

Serija postaje veoma popularna, pogotovo u Evropi a producenti, želeći da udovolje svima a pogotovo novim i mladim naraštajima, prave – „Gorštak: animirana serija“ (1994-1995), koja nema veze ni sa jednim filmom ili aktuelnom igranom serijom. Doduše, malo se oslanja na „Gorštaka 2“ jer se odigrava u budućnosti a pominju se i neki vanzemaljci. Sedam stotina godina posle prvog filma, kometa se sudarila sa Zemljom i gotovo zbrisala civilizaciju. Preostali besmrtnici su rešili da prestanu da se obezglavljuju i pomognu ljudima u borbi za opstanak. Međutim, zli Kortan želi da pokori ljude i gospodarski vlada planetom. Tu je mladi Kventin Meklaud, Konorov potomak koji se, vođen savetima ponovo vaskrslog Ramireza, suprotstavlja tiraniji. Kako bi zaobišli obezglavljivanje koji nije baš pogodno za decu, producenti su smislili da se moć/znanje/iskustvo svakog besmrtnika može preneti na narednog prostim predavanjem mača. Svi dobri besmrtnici se nazivaju Džetatorima, a Meklaudi postaju neka vrsta svemirskog plemena. Ova besmislica je uspela da opstane pune dve sezone.

Paralelno sa crtaćem i igranom serijom, u bioskopima se pojavljuje film „Gorštak 3“ (1994). Ignorišući postojanje „Gorštaka 2“  i seriju koja je u toku, treći deo se fokusira na Konora Meklauda, gotovo poslednjeg besmrtnika, u borbi sa zlim čarobnjakom Kanom (koga tumači Mario van Pebles) za opstanak i „Nagradu“. U ovom nastavku saznajemo da je Konor naučio svoje mačevalačke veštine od dobrog čarobnjaka Nakanoa, koga tumači čuveni glumac Mako. Zanimljivo je napomenuti da je Nakano gotovo identičan čarobnjaku koga je Mako tumačio u „Konanu“ (1982). Meklaud sada ima usvojenog sina čija je jedina uloga da vrišti i da nervira u svakom kadru. Za sagu koja se bazira na obezglavljivanju ovde ih ima začuđujuće malo. Svega dva.

Film je prošao toliko loše na blagajnama da novih nastavaka nije bilo. Barem ne neko vreme.

Mario van Pebles kanališe Kasandru. Nije ni čudo što je serijal umalo zamro.
Mario van Pebles kanališe Kasandru. Nije ni čudo što je serijal umalo zamro.

Po završetku serije „Gorštak“ publika je želela još avantura obezglavljujućih besmrtnika, te su producenti brže-bolje napravili ogranak serije u vidu „Gorštak: Gavran“ (1998-1999) koja nema veze sa Meklaudima već prati avanture Amande, besmrtnice i dame-lopova koja se povremeno pojavljivala u glavnoj seriji. Zašto su producenti odabrali nju a ne nekog od daleko zanimljivijih Meklaudovih drugara ostaje tajna, ali činjenica da je serija potrajala svega jednu sezonu kazuje da je izbor bio… loš. A i broj obezglavljivanja po epizodi je spao ispod prihvatljivog. S druge strane, serija je počinjala sa: „Ona je… besmrtna. Hiljadu godina stara, i ne može da umre. Biće iz legendi, poput Gavrana. Lopov koji je ukrao Sunce i Mesec. Poslali su ratnika da je vrati. Pronašao ju je. Zajedno su vratili svetlost svetu. Bio sam policajac. Za mene, ona je bila samo lopov. Još jedan dan na poslu. Ali nije bila. Promenila mi je život, promenila je… sve. Oboje smo znali da od tog trenutka ništa neće biti isto.

"Other friends have flown before; On the morrow he will leave me, as my Hopes have flown before." Then the bird said, "Nevermore."
“Other friends have flown before;
On the morrow he will leave me, as my Hopes have flown before.”
Then the bird said, “Nevermore.”

Taman kada je izgledalo da je sve gotovo, u bioskope dolazi „Gorštak 4“ (2000), novi nastavak koji se nadovezuje na seriju ali zanemaruje činjenicu da su se Konor i Dankan sreli u prvoj epizodi prve sezone. Takođe, odbacuje sve prethodne filmske nastavke. Zaplet se vrti oko nekadašnjeg Konorovog prijatelja, još iz doba kada su bili smrtni, Džejkoba Kela i njegove osvete Meklaudu jer ga je on načinio besmrtnikom; i grupe Posmatrača koji drže silne neke besmrtnike u komatoznom stanju, na svetom tlu zvanom Utočište, kako bi sprečili da bilo ko osvoji „Nagradu“. Iznenađenje je to što u ovom nastavku Dankan obezglavi Konora. To je opravdano podatkom da su mu potrebni snaga/znanje/iskustvo da bi pobedio Kela, ali opet…

Dokle više ovih filmova ćemo da snimamo rođo?
Dokle više ovih filmova ćemo da snimamo rođo?

Niko nije siguran koliko verzija ovog filma postoji i šta je tačno bila originalna zamisao. Postoji nekoliko različitih verzija filma na videu i DVD-u, sa kompletno drugačijim sekvencama, kadrovima ili pak, krajem. Čini se kao da je konačno proizvod neka čudna producentska verzija daleko boljeg i znatno mračnijeg filma. Kao što se dogodilo i sa „Gorštakom 2“ (1991).

Uopšte nam nije jasno kakva je to večita frka oko našeg filma?
Uopšte nam nije jasno kakva je to večita frka oko našeg filma?

Svi su mislili da su Meklaudovi pomalo izgubili glavu oko svega i da se više neće pojavljivati na velikim ili malim ekranima. Sve do 2007. godine, kada je izašao „Gorštak 5: Izvor“ (2007). U relativno bliskoj budućnosti, svet se raspada. Dankan Meklaud, jedan od retko preživelih besmrtnika tumara sâm i očajan kroz ruševine civilizacije, prisećajući se boljih vremena. Naletevši na najstarijeg besmrtnika – Metosa, i Džoa Dosona, prijatelja iz Posmatrača, odlučuje da krene u potragu za prvim besmrtnikom i izvorom besmrtnosti.

Ponosno obezglavljujem još od bronzanog doba.
Ponosno obezglavljujem još od bronzanog doba.

Iste godine izlazi i japanski animirani film „Gorštak: Osveta“ (2007) čime Meklaudovi pokazuju da veoma znaju šta rade i da nemaju apsolutno nikakvu želju da se povuku sa scene i da još uvek postoji lojalna baza obožavatelja koji su spremni da napune bioskop na sâm pomen obezglavljivanja besmrtnika. Videćemo da li je to tačno čim Holivud odobri rimejk „Gorštaka“.

(tekst objavljen u aprilskom katalogu Kinoteke)

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: