Skip to main content

Ispod mosta, među stijenama (2016)

Poster filma

Kada se baviš pisanjem o filmu nagledaš se koječega. I blaga i balega, ali retko šta ume da iznenadi kao domaći, a bogme i regionalni, film. U okviru CinemaFesta sam dobio priliku da pogledam (ne)delo Pavla Simonovića „Ispod mosta, među stijenama“ (2016) na stranjski prevedeno kao „Lowdown“.

Stefan Bošković, Pavle Simonović i Miloš Pejović

„Ispod mosta, među stijenama“ je reklamiran kao triler, dok su ga pojedinci nazivali „pravim žanrovskim ostvarenjem“. Domaći kritičari, ali i posetioci bioskopa, svaštanešto kategorišu kao „pravo žanrovsko ostvarenje“, poput recimo „Amaneta“ Nemanje Ćipranića. Doduše, trebalo je da mi bude sve jasno kada sam pročitao sinopsis filma koji staje u jednu rečenicu i ne kazuje apsolutno ništa: U samom centru Podgorice, pod mostom na Morači, pronađen je leš. Takođe, na imdb strani film ne postoji nikakav opis filma, jedva da ima i lista glumaca.

Iako sam došao u bioskop spreman na pakao, moram priznati da film s rediteljske strane nema nekih katastrofalnih mana. Najveći problem je veoma očigledno nepostojanje kompletnih scena, pogotovo jer se junaci referišu na iste u III činu. Ovo posebno sakati iovako problematičan protok vremena unutar samog filma. O tempu ne želim ni da govorim.

Miloš Pejović, Marko Baćović i Stefan Bošković

Od prve scene je jasno da je ovo film snimljen za peteura (da, jedna reč) te i da su pojedini nedostaci… očekivani. Međutim, nisam očekivao da će se kamera tresti sve vreme, jer su svi kadrovi snimani iz ruke. Shvatam da se nije imalo para za stedikem, ali zaboga… Sa druge strane, ovo trešenje bi možda trebalo da vizuelno predstavi nervno rastrojstvo glavnog junaka, ali efekat samo postiže nervno rastrojstvo kod gledaoca. Doduše, ni svo drumasanje kamere nije uspelo da prikrije katastrofalnu glumu glavnog junaka, Stefana Boškovića, koji je ujedno i jedan od scenarista „Ispod mosta, među stijenama“. Scenario, pak, deluje kao da je odista posebno napisan, na posebnom pisanom zadatku u Posebnoj školi posebnosti u Posebnogradu. Samim tim je i sjajan kandidat i za posebnu nagradu žirija na nekom od posebnih festivala.

Stefan Bošković

Kada malo bolje razmislim, „Ispod mosta, među stijenama“ odiše neverovatnim šmekom profesora Nikole Vukčevića. Ovome doprinosi i činjenica da je reditelj filma, Pavle Simonović, bio asistent gospodinu Vukčeviću na „Dječacima iz ulice Marka i Engelsa“ (2014). Nisam siguran kakva je Boškovićeva povezanost sa profesorom osim u količini neumenja umetnosti.

Stefan Bošković, Miloš Pejović i Jelena Đokić

Bošković toliko isijava neumenjem da je pravo čudo da je uspeo da dobije ikakvu ulogu. Igde. Ikad. Čovek deluje kao da nije u stanju da diše i misli istovremeno. Da ne pominjem što ne ume da hoda i da mu svi pokreti pred kamerom deluju nezgrapno i neartikulisano. Doduše ovo je možda posledica toga da mora da se fokusira na disanje. Ruku na srce Miloš nije usamljen u svom neumenju. U filmu niko ne deluje kao da ume da hoda i svi se kreću kao da su učili scenski pokret iz „Silly Walk“ skeča Monti Pajtona.

Iako sam mislio da ovo nikada neću napisati, ali možda bi glumačka ekipa „Ispod mosta, među stijenama“ trebala da ide na časove glume kod Mime Karadžića… DA SE POPRAVI! U odnosu na mlade kolege, Mima je prokleti Al Paćino!

Iako mi je u potpunosti jasno, i bez snimljenih scena, šta je pisac „Ispod mosta, među stijenama“ želeo da poruči, ovaj film je zbrzani, nemušti pakao. Gluma je nesnosna, ali je tekst koji likovi izgovaraju još nesnosniji. Radnja je smušena, nejasna i nekako… iščašena… iako bi volela da je prepredena. Film se može tumačiti i kao košmar, kako po likove tako pogotovo po gledaoce, ali je toliko užasno konstruisan da je pravi podvig odgledati ga do kraja. Prošlo je izvesno vreme od kako se nisam ovako zabavljao kao na „Ispod mosta, među stijenama“ (2016).

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: