Skip to main content

Izgladneli (1999)

Plakat/DVD omot
Plakat/DVD omot

Godina 1999. je bila poprilično bitna po film. Izašli su „Matriks“, „Saut Park: Veći, duži i neobrezan“ i „Borilački klub“ i zanavek poremetili bioskopsku publiku. A negde između i oko ta dva filma su bili „Uspavana dolina“ gde se Džoni Dep plašio bezglavog jahača; jedini zabavan film Brendona Frejzera – „Mumija“; poslednji Kjubrik „Širom zatvorenih očiju“ gde smo po prvi put videli nagu Nikol „BMX banditi“ Kidman; Lukas je rešio da demonstrira moć CGI renderovanja u „Ratovi zvezda: Fantomska pretnja“; Dizni je oživeo Gospodara džungle u „Tarzanu“; prva bioskopska uloga Bafi – Sare Mišel Gelar kao zavodnice u „Okrutnim namerama“; Brus Vilis vidi mrtve ljude u „Šestom čulu“; Vil Smit spektakularno sakuje u „Divljem, divljem zapadu“; Vinona Rajder prkosi Anđelini Džoli u „Neprilagođenoj“; Alan Rikman i Sigurni Viver su imali svoju „Galaktičku pustolovinu“; Džulija Roberts ima romnasu sa večito zbunjenim Hju Grantom u „Ja u ljubav verujem“; Džon Kjuzak biva Džon Malkovič u „Biti Džon Malkovič“; Pirs Brosnan i Deniz Ričards spašavaju svet u „Svet nije dovoljan“; Kevin Smit ima svoju interpretaciju religije u „Dogmi“; Rasel Krou pokazuje svetu da ume da bude više od sirovine u rimskoj areni u „Izdajniku“; Džordž Kluni i „Marki Mark“ Volberg jure zlatne poluge po Persijskom zalivu u „Tri kralja“; dva drugara su rešili da snime superjeftini horor koristeći se primitivnim tehnikama koji postaje jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena „Veštica iz Blera“; Antonio Banderas nauči vikinški za tri dana u „13. ratniku“; Žoni Dep juri prva izdanja Aleksandra Dime do Pakla i nazad u „Devetoj kapiji“; Švarceneger se bori sa Sotonom u „Poslednjim danima“; Šon Koneri trenira Ketrin Zitu Džons da bude vrhunski lopov u „Klopci“; Mel Gibson samo želi svoje pare nazad u „Naplati duga“; Nikolas Kejdž otkriva svet snaf filma u „8 milimetara“; Mila Jovović doživljava otkrovenje kao „Jovanka Orleanka“; Stiv Martin i Edi Marfi snimaju film za 5 dinara u „Otkačenom producentu“

Hmm... TOLIKO je filmova izašlo te godine? Ne sećam se, imam samo kratkoročno pamćenje.
Hmm… TOLIKO je filmova izašlo te godine? Ne sećam se, imam samo kratkoročno pamćenje.

Pored ovih neverovatnih blokbastera tri filma bivaju zapostavljena od strane publike: „Trinaesti sprat“ Džefa Rusnaka, sada kultni hit ali tada ignorisani „Sveci protiv mafije“ Troja Dafija i „Izgladneli“ Antonije Bird.

Od svih ovih filmova „Izgladneli“ su verovatno najpotcenjeniji film. Iako ga je režirala relativno nepoznata rediteljka, a napisao tada potpuno nepoznati Ted Grifin, ovaj naslov sadrži začuđujuće svež pristup do tada izrabljenim žanrovima vesterna i horor-komedije sa sjajnom glumačkom ekipom koju sačinjavaju: Gaj Pirs, Robert Karlajl, Dejvid Arket, Nil MekDou i Džefri Džons.

Neko mi je pružio priliku da pokažem šta sam naučio na časovima glume na Akademiji Lepih Umetnosti!
Neko mi je pružio priliku da pokažem šta sam naučio na časovima glume na Akademiji Lepih Umetnosti!

Ukratko, radnja glasi: Vojnik dobija unapređenje usled naizgled ispoljenog herojstva u Meksičko-američkom ratu 1847. godine. Kada se ispostavi da je zapravo lagao oko svog herojstva, biva poslat u vojnu ispostavu bogu iza tregera“ u Sijera Nevadi. Stanovnici ispostave su na pragu ludila usled izolovanosti, ali bivaju vraćeni u surovu realnost iznenadnom pojavom jednog preživelog tragične ekspedicije koja se završila ubistvom i kanibalizmom.

Da, zaplet ne zvuči bog zna kako, ali ovaj film definitivno zavređuje pažnju. U pitanju je češko-američka koprodukcija sa slovačkim lokacijama. Antonija Bird je uspela gotovo nemoguće, a to je da svi pejzaži izgledaju poprilično sumorno, hladno i otuđeno. Zašto je ovo nemoguće? Ako pogledate bilo koji američki film smešten u planini, videćete da većina reditelja pristupa prirodi kao magičnom okruženju. Sneg je previše lep i filmičan, drveće previše zeleno, voda bistra i pitka. U „Izgladnelima“ priroda deluje… realno. I hladno. Poprilično hladno.

Slovački sneg je za tri stepena hladniji od običnog
Slovački sneg je za tri stepena hladniji od običnog

Film je isprva trebalo da režira Milčo Mančevski, koji je dobio Zlatnog lava za film „Pre kiše“ (1994), ali je usled neslaganja sa producentom oko rasporeda snimanja i para, napustio produkciju posle tri nedelje. Zatim je „Izgladnele“ preuzeo Radža Gosnel, reditelj „Sam u kući 3“ (1997), ali ga je ekipa bojkotovala. Robert Karlajl je onda predložio svoju prijateljicu i saradnicu Antoniju Bird sa kojom je radio na filmovima „Sveštenik“ (1994) i „Lice“ (1997), koja je bila jedva unajmljena od strane studija jer su oba njena prethodna filma kako potonula na blagajni tako i dobila loše kritike. Međutim, Karlajl, tada uticajna zvezda usled uspeha filmova „Trejnspoting“ (1996) i „Do gole kože“ (1997), bio je uporan i nepokolebljiv. Studio je popustio kada ga je podržao Gaj Pirs, koji je tada jahao na talasu uspeha „Poverljivo iz L.A.“ (1998).

Ujedinjeni smo jači. Dok glad ne udari.
Ujedinjeni smo jači. Dok glad ne udari.

Birdova je podržala Mančevskog jer se ispostavilo da su uslovi za rad katastrofalni, ali iako je stoički izdržala snimanje, studio je odbio da joj da director’s cut, te se rediteljka praktično odrekla filma. Kao i kod „Istrebljivača“ (1982) Ridlija Skota, ubačena je naracija, izbačena je kompletno snimljena scena bitke Meksičko-američkog rata i promenjeni su određeni elementi. Rediteljka je izrazila želju da premontira „Izgladnele“ za evropsko tržište, ali joj je studio zabranio.

Film je omaž kako vampirskim, tako i špageti vestern filmovima. Kompletna uvodna špica je svojevrsna kopija „Dobar, loš i zao“ (1966) Serđa Leonea. Deo inspiracije dolazi i iz predanja o tragičnoj sudbini Donerove družine. Sa druge strane, muzika koju su komponovali Damon Albarn i Majkl Njuman podseća na rane radove Enia Morikonea. Uglavnom kroz korišćenje nestandardnih zvukova maestralno ukomponovanih u instrumentalnu muziku.

Rokeri S Moravu su potpuno potcenjeni bend
Rokeri S Moravu su potpuno potcenjeni bend

Iako je vestern, kao podloga, dušu dao za ukrštanje sa drugim žanrovima to se ne dešava često, a i kada se radi obično je veoma traljavo. „Izgladneli“ su čudan i tmuran film, kombinovan sa otkačenim humorom. Na granici da bude „Luni tuns“ crtać. Ali ipak nije. Nemaju „pravog“ heroja, ali ni iskonskog negativca. Lik Gaja Pirsa – Bojd, jeste protagonista filma, ali njegovi postupci i kukavičluk nisu baš najbolji primer pozitivca na filmu. Robert Karlajl se vidno silno zabavlja sa svojim likom, iako povremeno ume da pretera u glumatanju to uopšte ne ometa gledanje.

- Gluma je zanat i kao takav se mora izučavati barem 10.000 sati. Je l' tako Gaje?<br /> - Jeste, vidi samo kako sam se oglumio ovim ćebetom.
– Gluma je zanat i kao takav se mora izučavati barem 10.000 sati. Je l’ tako Gaje?
– Jeste, vidi samo kako sam se oglumio ovim ćebetom.

Ako zbog nečega vredi gledati „Izgladnele“ to je poslednji okršaj Karlajla i Pirsa. Po scenariju, finalna pegla trebalo je da bude veoma grandiozna scena, gde bi se likovi tukli na zapaljenim krovovima utvrđenja. Međutim, rediteljka i glumci su došli na ideju da svedu to na bezumno umlaćivanje svim i svačim. Toliko da je odsek za specijalne efekte ostao bez veštačke krvi. Osim toga, stil kojim je ovo umlaćivanje urađeno je omaž Džonu Vuu, a koreografiju su osmislili rediteljka, Pirs i Karlajl sami i snimili su scene bez kaskadera i dublera.

Sa'će prebijem onog Pirsa, šta on zna, on je iz Australije.
Sa’će prebijem onog Pirsa, šta on zna, on je iz Australije.

„Izgladneli“ su potpuno propali na blagajnama, ali su vremenom stekli kultni status, mahom kroz video-klubove. Na čuvenom sajtu Rotten Tomatoes kritičari su dali filmu 43%, ali su fanovi dali 78%, a u poslednje vreme sve više viđam ovaj naslov kao jedan od najboljih horora (i vesterna). Doduše, imajući u vidu slabašnu konkurenciju, biti najbolji i nije teško.

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: