Skip to main content

Junak skejtborda (1986)

Omot VHS-a "Junak skejtborda"
Omot VHS-a “Junak skejtborda”

U nizu bicikl/skejt filmova nastalih tokom 80’s moji lični favoriti su „Vratolomna igra“ (1989) sa Kristijanom Slejterom, „Paklena staza BMX“ (1986) sa Lori Loughlin i moj omiljeni „Junak skejtborda“ (1986) sa Džošom Brolinom, poznatiji kao „Thrashin’“.

Šta je dođavola „Junak skejtborda“?

Kori Vebster (Džoš Brolin) je skejter-amater koji je došao kod drugara u Los Anđeles kako bi učestvovao u trci, u kojoj ako pobedi postaje zaštitno lice lokalnog proizvođača skejtova. Tokom svog boravka i zezanja sa ortacima, upoznaje i zaljubljuje se u  Krisi (Pamela Gidli) za koju se ispostavlja da je mlađa sestra vođe „opasne“ skejterske bande – Huka (Robert Rusler). Ni Krisi nije iz Los Anđelesa, već iz Indijane i došla je kod brata za leto. Huk se protivi da njegova lepa sestra provodi vreme sa nekim klipanom iz Doline (opština u LA) i na sve načine pokušava da osujeti njihovu ljubav na prvi pogled uglavnom uz pomoć svojih pajtosa i devojke (Šerilin Fen). Nekoliko sukoba i jedna slomljena ruka kasnije, Kori i Huk će se obračunati na strmoglavoj trci zvanoj „L.A. masakr“.

Huk (Robert Rusler) i Krisi (Pamela Gidli)
Huk (Robert Rusler) i Krisi (Pamela Gidli)

„Junak skejtborda“ je toliko 80’s film da mu ravna nema. Osim što pokriva sve klišee i stereotipe likova, ovaj film se može zamisliti i kao spin-off „Gunisa“ (1985). Naime, Kori Vebster izgleda, i donekle se ponaša, kao lik Džoša Brolina (Brend) iz gore pomenutog naslova koji je došao na letnji raspust u L.A. Doduše razlika je svega godinu dana, ali opet…

Zanimljivo je kako su pisci interpretirali tinejdžerski život. Naime, Huk živi sa svojom bandom – „Bodežima“ u ogromnoj kući, bez ikakvog nadzora iako je tinejdžer ili bi barem trebao da bude. Mislim da su roditelji u „Junaku skejtborda“ najgori roditelji u svemiru što se pedagogije tiče, jer ne samo što puštaju svoju decu da žive sama, već ih ni ne viđaju no im ostavljaju poruke po frižiderima sa džeparcem zalepljenim izolir-trakom za ogledalo. Eh, da su moji roditelji bili ovakvi, a ne da su me terali da idem u školu i da se javljam kada se vraćam kući! Takođe, iako svi imaju kuće u kojima žive sami i voze neka kola, niko nema pravi posao.

Tajler (Bruk MekKarter), Radli (Džoš Ričman), Kori (Džoš Brolin) i Bozo (Bret Marks)

Huk se inače kroz film ponaša kao kompletni psihopata koji osim što unakazi glavnog junaka od batina, spali imovinu Korijevih. Ortak još i vozi okolo kombi išaran oznakama svoje bande, sa velikim bodežom koji prekriva dobar deo šoferke, dok je unutrašnjost popunjena omčama, lancima i okovima. I ni jedan pandur ga nikada nije zaustavio. Jer on u stvari i nije takav. On se samo brine za svoju sestru iz druge države. Ah, te osamdesete!

"Bodeži" se raduju pored spaljene skejt rampe Brolinovih ortaka
“Bodeži” se raduju pored spaljene skejt rampe Brolinovih ortaka

Reditelj filma je Dejvid Vinters, koji je zapravo glumac koji se prekvalifikovao u reditelja. Zanimljivo je napomenuti da je Vinters lobirao da glavnog junaka tumači, tada još uvek nepoznati, Džoni Dep, a da  Krisi glumi tadašnja Depova devojka – Šerilin Fen. Međutim producenti su se protivili toj ideji i tražili nekoga poznatijeg. Posle duge i mukotrpne borbe, reditelj je popustio i angažovan je Brolin. Isfrustriran, Vinters odlučuje da ima potpunu kontrolu svakog svog sledećeg projekta. Dvadeset i dva naslova kasnije, ni jedan od ovih filmova nije dostigao ni približnu popularnost „Junaka skejtborda“. Kao neko ko je gledao tri od pomenutih 22, sve što imam da kažem je – ponekada se isplati imati producenta da te šljepa po tintari kada umetničariš. Inače, uloga koja je proslavila Depa, pozornik Tom Hanson u seriji „Na tajnom zadatku“, isprva je ponuđena Brolinu koji ju je odbio.

Scenaristi „Junaka skejtborda“ su Pol Braun i Alan Saks. Braun je posle „Thrashin’“ pisao epizode za serije „Kvantni skok“ sa Skotom Bakulom i „Policajci s plaže“ sa Mariom Lopezom. Saks je pre filmske industrije radio na seriji „Dobrodošao nazad, Koteru“ u kojoj se proslavio Džon Travolta. Da, to je pre „Brilijantina“ (1978).

Glumačka ekipa je takođe poprilično zanimljiv spoj. Većina aktera nikada nije doživela bioskopski hit pored ovog. Osim Džoša Brolina koji je iz glavatog, ali lepuškastog tinejdžera postao gorila bez vrata sa popriličnim brojem filmova iza sebe. Pamelu Gidli (Krisi) najviše pamtim po seriji „Kameleon“ koja se besumučno emitovala na lokalnoj televiziji. Šerilin Fen (Velvet) je svoju slavu stekla u seriji Dejvida Linča „Tvin Piks“, a Robert Rusler (Huk) je imao niz uloga u B do C filmovima i stalnu rolu u seriji „Vavilon 5“.

thrashin 4
Huk (Robert Rusler) i Violet (Šerilin Fen)

Kao i većina saundtrekova tog doba, ni ovaj nije izuzetak, dizajniran je da bude prodat u milionskom tiražu, sa izvođačima poput: Meatloaf, Red Hot Chili Peppers, Devo, The Bangles, Animotion, Fine Young Cannibals itd. Međutim, zvaničan OST nikada nije izdat, iz nepoznatih razloga. Inače, u ovom filmu se po prvi put pojavljuju Red Hot Chili Peppers kao bend na klupskoj svirci.

Uz sve svoje mane „Junak skejtborda“ je najbolje što jedan skejterski film osamdesetih može da ponudi. Istovremeno je i sjajan i toliko 80’s da će vam se kosa ukovrdžati u trajnu istog trenutka kada pogledate prvi kadar ovog remek-dela.

P.S. Dobri ljudi iz arhiva Kinoteke su mi skrenuli pažnju da je „Junak skejtborda“ naziv za VHS izdanja, dok je u bioskopima film išao pod originalnim nazivom – „Thrashin’“, a distribuirao ga je Union film.

Poster za film "Junak skejtborda"
Poster za film “Junak skejtborda”

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

3 thoughts to “Junak skejtborda (1986)”

  1. Nista ja tu nebi dodao sem da sam se lozio na film do imbecilnosti. Odlicna recenzija krunicu-Krunicu.

  2. Jao, čoveče, pa gde me nađe!!! Ovo je najdraži film mog detinjstva! Zbog njega sam počeo da vozim skejt, ložio drugare da vozimo, skakao po sobi izvodeći “trikove”… Interesantna stvar je da je Brolin zaista izvodio sva lomatanja, majstor je imao veštinu.
    I RHCP… Jaaao! <3

    1. Zanimljivo je da sam ja probao da vozim skejt podstaknut Krisom Slejterom u filmu GLEAMING THE CUBE. U mom slučaju nikada nije otišlo dalje od “triput je upao u jendek i slomio skejt o najbliže drvo”. Ali da, za razliku od Slejtera, Brolin je zaista naučio većinu trikova. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: