Skip to main content

Menahem Golan

Dolf Lundgren kao "He-Man"
Dolf Lundgren kao “He-Man”

Menahem Golan je rođen u Izraelu 1929. godine pod imenom Menahem Globus. Sa tek navršenih 18 godina, iz patriotskih razloga, menja prezime u Golan i odlazi da bude pilot za izraelsku vojnu avijaciju. Po završetku vojne obaveze odlazi da pohađa školu drame „Old Vic“ u Londonu. Po povratku u Izrael, uglavnom se bavio pozorišnom produkcijom, sve dok nije dobio posao kao asistent čuvenog reditelja i producenta niskobudžetnih filmova – Rodžera Kormana. Delo na kome su sarađivali je „Mladi Trkači“ (1963) poznat još i kao „Đavolji Grand Pri“.

Film se snimao na trkačkim stazama širom sveta, a glavnu ulogu je tumačio Mark Dejmon, poznat i kao „čovek sa hiljadu zuba“ zbog svog blještavog osmeha. Ovaj čovek će izgraditi sjajnu glumačku karijeru u Italiji i producirati najbolji film o podmornici – „Das Boot“ (1981). Tokom snimanja „Mladih Trkača“, Korman odlučuje da Dejmonov glas nije dovoljno dobar, te je doveo mladog i tada anonimnog glumca da ga nahuje – Vilijema „Kapetan Kirk“ Šetnera. Takođe, dok su snimali film u Irskoj, Menahem je privremeno zamenjen Frensisom Fordom Kopolom.

Po, ponovnom, povratku kući Menahem se udružuje sa rođakom Joramom Globusom kako bi snimio svoj prvi samostalni film „El Dorado“ (1963), pravnu dramu sa Topolom u glavnoj ulozi. Ovaj izraelski glumac će kasnije steći besmrtnost kao Tevje u filmskoj verziji komada „Violinista na Krovu“ (1971) i kao doktor Hans Zarkov u „Flešu Gordonu“ (1980).

Menahem i Joram otvaraju producentsku kuću Noa Film koja bi potpomogla lokalnu filmsku proizvodnju. Prvi film koji su producirali pod ovim krovom – „Salah“ (1964) biva nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Na žalost, prestižnu statuu nisu osvojili, ali su zato dobili Zlatni Globus u istoj kategoriji naredne godine. Međutim, Menahem je žarko želeo da se probije na međunarodno tržište. Neki od njegovih filmova su bili distribuirani u Americi, poput „Kazablana“ (1974), ali to naprosto nije bilo dovoljno.
Naredne, 1975. godine, Golan snima biografiju čuvenog gangstera Luisa „Lepkea“ Bučaltera, koga tumači Toni Kertis. Film je prošao osrednje na blagajnama, ali se Kertis tokom snimanja navukao na kokain od koga se odvikavao narednih dvadeset godina.

1977. godine Golan režira „Operacija Grom“, u kome glumi Klaus Kinski. Film govori o internacionalnoj grupi terorista koji otimaju izraelski avion i primoravaju ga da sleti u Ugandu i nastojanju specijalne jedinice da spreči teroriste u daljim namerama. Ovo delo je nominovan za Oskara i poslužilo je kao osnova za kultni film „Delta Odred“ (1986) sa Čak Norisom i Li Marvinom.

Zatim, Menahem snima „Limunov Sladoled“, tinejdžerski dramkom o odrastanju i seksu koji izrađa brojne nastavke i američki rimejk pod nazivom „Poslednja Američka Devica“ (1982) koji je režirao Boaz Dejvidson. Ovaj čovek je takođe režirao i poslenji film distribuiran od strane Kanona – „Američki Kiborg: Čelični Ratnik“ (1993) sa Džoe „Tarzan“ Larom.
1979. Golam i Globus odkupljuju producentsku kuću „The Cannon Group Inc“ koja je na ivici bankrota i uspevaju da za manje od deset godina od nje naprave kompaniju koja samostalno producira 35 filmova godišnje. Menahem je po Kanonom razvio svetsku producentsko-distributersku mrežu. Golan i Globus su vrhunac doživeli 1983. godine sa uspešnim angažmanom Silvestera Stalonea za, tada, neverovatnih 13 miliona dolara za film „Na Vrhu“ (1987) i kupovinom britanske kompanije „Thorn-EMI Screen Entertainment“ 1986. Potonje im je omogućilo da direktno distribuiraju svoje filmove na teritoriji Britanije.

Tokom ovog perioda, Kanon izbacuje svoja kultna dela poput: „Nindže I“ (1981) sa Frankom Nerom, „Na Vrhu“ (1987) sa Silvesterom Staloneom, „Hanin Rat“ (1988) sa Elen Bernstin, „Mack the Knife“ sa Raul Hulijom i Ričardom Harisom.

„Nindža I“ je ne samo film koji je, pored „Oktagona“ (1980) sa Čak Norisom, popularizovao nindžicu u svetu i pokrenuo ceo (američki) nindža talas već je i prvi film koji je doveo Šo Košugija u Sjedinjenje Države. Ubrzo potom su usledila i dva nastavka, „Osveta Nindže“ iz 1983. i „Nindža III: Dominacija“ (1984). 1985. Golan producira film „Američki Nindža“ sa Majkl Dudikofom. Zanimljivo je to što ni Nero ni Dudikof ne znaju borilačke veštine. Prvobitno je glavnu ulogu u „Američkom Nindži“ trebao da glumi Kurt Mek Kini, klinac koji je prebio Van Dama u „Nema Povlačenja, Nema Predaje“ (1986).

Zatim sledi kultno remek-delo „Delta Odred“ (1986). Film koji će zauvek biti zapamćen kao poslednji film Li Marvina. Takođe, ulogu Čak Norisa je trebao da tumači Čarls Bronson, a film je trebao da bude prikaz neuspelog spašavanja taoca u operaciji „Orlovska Kandža“, pravoj operaciji Delta Odreda. Golan je čak angažovao i čoveka koji je vodio Delta Odred – pukovnika Čarlsa Bekvita kao konsultanta. Kada je pukovnik saznao da će film biti izmenjen i prikazati Odred kao pobedonosan, napustio je produkciju uz pretnju: „Drži se podalje od mene i mojih Delti!“

„Na Vrhu“ (1987) iako okružen zagriženim fanovima se smatra jednim od najlošijih Staloneovih filmova. Kada su ga pitali zašto ga je uopšte snimio Slaj je rekao: „Golan mi je nudio sve više i više novca dok na kraju nisam pristao. Jer, ko će da gleda to smeće?“ Iste godine izlazi i filmovana verzija veoma popularnog crtaća za decu „Gospodari Svemira“ sa Dolf Lundgrenom i Fenkom Langelom u glavnim ulogama.

„Hanin Rat“ je istorijska drama iz 1988. o Drugom svetskom ratu, o jevrejki Hani koja se dobrovoljno prijavljuje za opasnu misiju iza neprijateljskih linija kako bi spasila mađarske jevreje iz okupirane Jugoslavije. Film je prvobitno trebao da režira Piter Vir sa mlađanom Helenom Bonam Karter u naslovnoj ulozi. Vir nikako nije mogao da se dogovori sa Golanom oko finalnog scenarija, da je dao otkaz uz opasku: „Dobro, onda TI režiraj kako znaš i umeš!“.

Međutim, krajem osamdesetih godina prošlog veka, kompanija je utanjila s parama jer njihovi filmovi nisu mogli da povrate uložen novac. Spas je došao kada je kompanija Vorner odkupila prava na Kanonove „bolje“ filmove, poput „Supermena IV“ (1987).

1989. godine Kanon biva otkupljen od strane Đankarlo Paretija, koji ga spaja sa francuskom kućom „Pathé“ i napravi „Pathé Communications“. 1990. Isti čovek otkupljuje MGM i pravi „MGM-Pathé“. Istovremeno odpušta svo osoblje i novac troši na zabave i poklone ljubavnicama. Nekoliko godina kasnije Pareti biva optužen za prevaru i četiri godine zatvora. Kompanija „MGM-Pathé“ nije izbacila ni jedan film u periodu 1990-1992, a Đankarlovo šefovanje je poslužilo kao osnova za knjigu, kasnije film, „Uhvati Šortija“ (1990).

Menahem se 1991. rastao sa Globusom i Paretijem kao bi osnovao kompaniju „21st Century Pictures“ koja je distribuirala peti deo serijala „Smrtonosna Želja“ – „Lice Smrti“ (1994), „Smrtonosni Heroji“ (1993) sa Majkl Pareom i Žan Majkl Vinsentom, kao i film Alberta Pjuna „Kapetan Amerika“ (1990) snimanog na teritoriji bivše Jugoslavije. Međutim, i ova kuća je zatvorila svoja vrata usled bankrota sredinom devedesetih.

Tokom 2000-tih, Menahem se udruživao i rastajao sa Joramom, osnivao i priključivao se drugim producentskim kućama ali nikada nije uspeo da dostigne slavu i priznanje koje je posedovao tokom osamdesetih.

Nerekto, ponekad i nepravedno, kritikovan kako mu je draži kvantitet od kvaliteta i neosporna činjenica da su pojedini filmovi zaista negledljivi, nisu uspeli da spreče da dobar deo Golanovog opusa stekne doživotne fanove.

Kao što Menahem sam kaže: „Proizvodim filmove, volim filmove, obožavam ih a ponekad uradim i odličan posao. Ne mislim da sam Ingmar Bergman i ne pravim filmove „s porukom“. Pravim filmove koji će nasmejati ili rasplakati publiku. Pravim filmove koji nisu dosadni.“

Menahem Golan je preminuo 8. avgusta 2014. godine prilikom posete rodnoj zemlji Izrael.

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: