Skip to main content

Pačije priče: Blago izgubljene lampe (1990)

Promo poster za "Blago izgubljene lampe"
Promo poster za “Blago izgubljene lampe”

Posle gledanja, sumiranja i pisanja teksta za dugometražne crtaće „Transformerse“ i „G.I. Joe“, gospodin Nemanja Cvijetić je bio u fazonu: „Transformers dugometražni kida. Sledeći tekst da pišeš o DuckTales, dugometražni.“ i time otvorio novo poglavlje Celuloidne Mržnje zvano: Vengeful Wednesday, gde ću ja na vaše zahteve gledati neki film i pisati o istom.

Kao i sa „Vatrom i ledom“ (1983) i na „Pačije priče“ sam naleteo sasvim slučajno. Naime, otišao sam u video klub da mi daju nešto poput „M.A.S.K.“-a i tip koji je radio tamo je rekao: „Imam pravi crtać za tebe“. Dobro je pa nije bio neki manijak-psihopata. Za one neupućene, „Pačije priče“ su TV serijal koji prati avanture Baje Patka i njegovih nećaka Raje, Vlaje i Gaje, nastalih po stripovima Karla Barksa. Napravljeno je oko 100 epizoda i dugometražni film – „Blago izgubljene lampe“ (1990). Mislim da sam prvi put video ovaj dugometražni na televiziji, ali ne mogu da se setim tačno. Znam samo da sam ga jurio dok ga nisam pronašao a onda gledao u krug dok se kaseta nije izlizala. I dan danas imam tu ofucanu kopiju.

Baja patak, nećaci i lopov Dižon
Baja Patak, nećaci i lopov Dižon

O čemu se radi u ovom crtaću?

Baja Patak (Alan Jang) i njegovi nećaci Raja, Gaja i Vlaja zajedno sa Vesnom (svima im podarila glas Rusi Tejlor) i Jocom pilotom (Terens MekGovern) su u potrazi za blagom Koli Babe i njegovih 40 razbojnika.  Nalaze blago, za koje se ispostavlja da je zapravo hrpa bezvredne starudije i krpa. Međutim, unutar ovih sitničarija, nalazi se mapa za pravu lokaciju sa blagom. Ovom otkriću prisustvuje i lopov Dižon (Ričard Libertini), koji se udružio sa zlim čarobnjakom Merlokom (Kristofer Lojd) kako bi pronašao najvredniju stvar koju je Koli Baba posedovao – magičnu lampu koja će svakom korisniku da ispuni tri želje. Osim onome ko poseduje medaljon koji omogućava neograničen broj želja. Baš takav medaljon ima Merlok.

Baja Patak i zli čarobnjak Merlok
Baja Patak i zli čarobnjak Merlok

Uzimajući u obzir da televizijska i bioskopska publika neretko nisu isti ljudi, Diznijevi producenti su rešili da ne zbunjuju novopridošle gledaoce te su iz crtaća izostali dobro poznati negativci poput braće Buldog i veštice Mage. Ali je zadržan Dižon, koji se pojavio u dvostrukoj epizodi naslovljenoj „Zlatna guska“.

Ovo je prvi Diznijev dugometražni crtać nastao iz TV serije. Takođe je i prvi koji nije animiran od strane odseka za filmsku animaciju već od strane televizijskih animatora. Ovim se objašnjava vidni nedostatak kvaliteta animacije „Pačijih Priča: Blago izgubljene lampe“ i drugih bioskopskih naslova iz istog perioda poput „Male sirene“ (1989) i „Lepotice i zveri“ (1991). Odsek za televizijsku animaciju je od onda napravio nekoliko dugometražnih crtaća za bioskope, kao i brdo nastavaka poznatih naslova koji su izdati na kućnim medijima (VHS, DVD, BlueRay).

Duh iz lampe, Raja, Gaja, Vlaja i Vesna
Duh iz lampe, Raja, Gaja, Vlaja i Vesna

Tokom uvodne špice, naslov filma je ispisan sličnim slovima kao u Indijana Džons filmovima. Ovim je zatvoren krug omaža koji je započeo sa scenom u kojoj Indijana beži od kotrljajuće kamene gromade u „Otimačima izgubljenog kovčega“ (1981) a koja je inspirisana scenom iz stripa „Sedam Gradova Sibole“ Karla Barksa. Indijana je imao niz referenci na Barksove stripske avanture Baje Patka, dok su i strip i Spilbergovi filmovi inspirisani subotnjim avanturama Zoroa i Usamljenog Rendžera iz ranih 1950-tih.

Rečima animatora Larija Rupela: „Bio sam jedini Amerikanac u animatorskom studiju u Parizu, dok su kolege bile mahom iz Francuske, Danske, Australije i Italije. Među njima su bili Silvian Deboasi i Nikolas Marlet koji su sada u DreamWorks-u, Pjer Liphud budući čuveni reditelj, Džejms Barker i Danijel Žanet koji su posle ovog projekta otišli u ILM. Svima njima je ovo bila odskočna daska te je ceo tim rešio da se poprilično potrudi. ‘Blago izgubljene lampe’ je bilo naša Snežana.“

Originalna ekipa glumaca iz serije je dovedena da podari glasove junacima pojačana Kristoferom Lojdom koji samo što je završio snimanje filmskog serijala „Povratak u budućnost“.

Vlaja, Gaja i Vesna se raduju Koli Babinom blagu
Vlaja, Gaja i Vesna se raduju Koli Babinom blagu

Iako je film zaradio 18 miliona dolara i time povratio uloženi novac, producenti nisu bili zadovoljni. Verovatno jer su gramziva gamad koja je želela da zaradi milijarde, bez obzira na kvalitet ili smećastost proizvoda. Poput producenata Marvelovih filmova ovih dana, na primer. Samim tim, preostali planirani dugometražni filmovi Pačijih Priča su obustavljeni. Kao i „Čip i Dejl: rendžeri spasioci“ i „Šiljina družina“. Doduše, „Šiljina družina“ je prepakovana u dugometražni Šilja film. Kritika je pohvalila film, iako su Amerikanci rekli kako se crtać previše udaljio od izvornog materijala (čitaj: stripa), dok je Evropa bila daleko blaža i prihvatila je ovo animirano čedo.

Šta ja mislim o ovome? Iako ima pomalo štucavu animaciju za Diznijev film, nalazim da je „Blago izgubljene lampe“ (1990) sjajno ostario i da je podjednako zabavan kao i kada sam bio klinac. Takođe mu transfer u HD rezoluciju nije štetio, mada to je crtać a oni bolje podnose uvećanje rezolucije. Hvala gospodinu Cvijetiću što me je vratio u detinjstvo.

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: