Skip to main content

Saber Rider & The Star Sheriffs (1987–1988)

Kolt (levo), Fajerbol (sredina), Ejpril (desno) i Sablja (iza)
Kolt (levo), Fajerbol (sredina), Ejpril (desno) i Sablja (iza)

Kada sam bio klinac, izbor crtaća je bio ograničen na OBA TV kanala koja sam imao u tom trenutku. Iako ne mogu baš da se žalim određeno vreme sam proveo pitajući se kako to da kadgod odem na more tamo postoji više kanala koji samo crtaće prikazuju dok sam ja ograničen na dva dnevno i štagod da je u ponudi u lokalnom video klubu. A onda je došao Treći kanal, a sa njim i Sky (danas Sky 1) na kome sam po prvi put video serijal „BraveStarr“ (1987-1989) i bio opčinjen. Kako je televizija bila u povoju i nisu imali sopstveni program, puštali su satelitske kanale. Programska šema je bila malo haotična pa nikada nisam bio siguran kada su crtaći koji su me jedino interesovali. A onda su se stvari uredile i na moj ekran je dospeo Super Channel čiji raspored animiranih serija znam i dan danas da izdeklamujem. Program je išao svakog vikenda od 6 ujutru do podneva. Tada sam po prvi put ikada video „Jem & The Holograms“ (1985-1988), „Voltron“ (1984-1985), „Space Pirate Captain Harlock“ (1978-1979), „Blackstarr“ (1981-1982) i još po koga. Međutim, omiljeni crtaći su mi bili „G.I Joe“ (1985-1986), „Transformers“ (1984-1987) i „Saber Rider“ (1987–1988). Kako sam o prethodna dva već pisao, posvetiću se trećem.

Saber Rider
Saber Rider

Određeni deo crtaća koje sam gledao kao klinac je uglavnom dolazio iz prerađenih anima. Epizode su iznova montirane, tekst dopisivan, nasilje umanjivano i sve nekako prilagođavano zapadnoj publici. „Saber Rider and the Star Sheriffs“ nije bio izuzetak. Originalnu seriju „Star Musketeer Bismarck“ (iliti „Seijūshi Bisumaruku“) je za zapadno tržište otkupila kuća World Events Productions koja je doživela procvat prilikom prilagođavanja Voltrona tokom 1984. godine.

Fireball
Fireball

„Saber Rider“ se odigrava u dalekoj budućnosti, u kojoj su se ljudi nastanili na raznim planetama i stvorili Novu granicu čovečanstva. Zarad održanja reda i mira osnovana je „Zemljana konjička komanda“ koja je rukovodila flotom svemirskih brodova spremnih da odbrane naseljenike dalekih planeta od svakojakih napasti. Unutar ove organizacije nalaze se agenti, zvani „Zvezdani šerifi“, koji istražuju zločine ili zbivanja koja prete da ugroze bezbednost Nove granice. Međutim, rasa vanzemaljaca zvanih Outriders, koja prelazi iz dimenzije u dimenziju šireći haos i zlobu, se okomila na ljudsku rasu usled borbe za kosmičke resurse. Osim što su mnogobrojniji, zlikovci takođe poseduju i armiju ogromnih robota naoružanih do zuba spremnih da poseju opštu destrukciju. Zato je Konjička komanda napravila oružje koje se može suprotstaviti Outriders-ima na svim poljima zvano „Ramrod Equalizer Unit“ u narodu poznatije kao „Ramrod“. Osim što je oružje ovo čudo tehnike je ujedno i svemirski brod i može da se pretvori u podjednako velikog robota koji izgleda kao kauboj. Sve što je jedan dečak mogao da poželi na ekranu svog TV-a.

Kolt
Kolt

Glavni junaci su Saber Rider (kod Japanca poznat i kao Ričard Lanselot), britanac koji vitla sablju i jaše mehaničkog konja. U američkoj verziji on je vođa Zvezdanih šerifa. Tu je Fireball Hikari (u originalu Šinđi Hikari), poznatiji i kao Fireball – ptofesionalni trkač. U japanskoj verziji on je vođa grupe i to se vidi jer ima centralno mesto u kokpitu Ramroda. Zatim, Kolt Vilkoks (u originalu Bil Vilkoks), revolveraš i lovac na ucene koji se pridružuje skupini jer je bolje pucati iz ogromnog robota nego iz malenog šatla za jednog pilota. Svakako, ni jedna družina ne može da prođe bez svog ženskog člana a ovde je to Ejpril Igl (kod Japanaca zvana Mariana Luvr). Ona je ćerka komandira Igla zapovednika Konjičke komande. Ejpril je inženjer koji je dizajnirala i učestvovala u izgradnji Ramroda. Na početku serije, ona je zaljubljena u Sejbr Rajdera, da bi zatim bila izložena besramnom udvaranju Džesija Blua, da bi se na kraju spanđala sa Fajerbolom.

Ljubav cveta između Ejpril i Fajerbola
Ljubav cveta između Ejpril i Fajerbola

Što se negativaca tiče, glavni je Nemezis, ogromno biće odeveno u crni ogrtač koje je „napravilo“ procep kroz koji Autrajderi skaču u ljudsku dimenziju. Njegov zamenik je Gatler, zlikovac srca kamena. Tu je Džesi Blu, isprva kadet Konjičke komande koji se okrenuo protiv svojih kolega kada ga je Ejpril Igl odbila pred svima. I naravno, Vanko, vanzemaljac šupljih očiju i zlokobnog smeha koji je poprilično brz na obaraču, možda koliko i Kolt.

Ejpril Igl
Ejpril Igl

Šou je inicijalno zamišljen kao novo predimenzionirano čudovište svake nedelje, sa tu i tamo nekim story arch elementima tek toliko da ne bude baš dosadno. Nije kao da sam video sve te elemente sa osam godina. Bitno mi je samo bilo da vidim kako dobrice pobeđuju, negativci gube, a veliki roboti se rastaču od laserskih zraka. „Saber Rider“ je u stvari vestern crtać koji sa pojavom velikog čudovišta i Ramroda dobija tu klasičnu anime dimenziju. Doduše, ni o ovome nisam razmišljao do skora.

Kao i većina akcionih crtaća 80-tih, „Saber Rider“ nije izuzetak po pitanju rok teme, koja je tu da digne adrenalin kod dece od prvog tona. Međutim, kompozicija Dejla Šekera je uspela da opstane nezavisno od serijala i da bude proglašena za jednu od najboljih tema svih vremena. Ako je verovati ljudima koji glasaju na internetu.

Inače, sa pojavom brzog interneta sam pojurio, kao i dobar deo mojih vršnjaka, da vidim sve te crtaće koje sam voleo kao klinac a koje nisam imao prilike da pogledam od tada. Većina je negledljiva. Vidim elemente koje sam voleo kao mali, ali danas je to zaista previše naivno i poprilično dosadno. Jedine animirane avanture koje sam spreman da gledam iznova i iznova su „Transformers“ i donekle „ThunderCats“ (1985-1989). „Saber Rider“ se dobro drži i na ponovno gledanje sam izdržao čitavih osam epizoda pre no što sam se ozračio. Uzmimo u obzir da sam izdržao jedva šest epizoda „G.I. Joe“ i svega tri „Masters of the Universe“ (1983-1985).

Većina crtaća je doživela i svoje readaptacije, kako igrane tako i animirane. „Masters of the Universe“ je davne 1987. godine imao svoju igrani debakl sa Dolfom Lundgrenom u glavnom ulozi. „ThunderCats“ su imali svoj ribut 2011. godine, ali je ukinuta posle samo jedne sezone. Usledile su osrednje adaptacije G.I. Joe, kao i pošast zvana „Jem and the Holograms“ iz 2015. godine. Da ne pominjem Majkl Bejovo sakaćenje Transformersa.

Videvši sve ovo, kreatori „Saber Rider and the Star Sheriffs“ su rešili da najzad završe igru koja je u proizvodnji od 2014. i izbace je krajem 2016. ili početkom 2017. godine. Takođe su izbacili i strip kako bi privukli pažnju novih generacija, a šuška se, u zavisnosti od prodaje stripa i igre, o ributu animirane serije. Nadam se samo da je neće napraviti za totalne debile već će im uzor biti Netfliksov „Voltron“ (2016) i „G.I. Joe: Resolute“ (2009).

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

3 thoughts to “Saber Rider & The Star Sheriffs (1987–1988)”

    1. Vrlo moguće da jesu, iskreno se ne sećam domaće sinhronizacije, iako znam da je bilo nekoliko epizoda koje su se vrtele. Sa druge strane Transformerse i Tarzana pamtim daleko bolje. Ok, i TMNT. I Roboteka. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: