Skip to main content

Saga o 3 nevina muškarca (2017)

Poster filma

Indijski Ed Vud srpskog filma, gospodin S. Šridar, uzvraća udarac domaćoj publici svojim novim spektaklom zvanim „Saga o 3 nevina muškarca“ (2017). Iskreno, treba skinuti kapu čoveku koji uči da režira filmove kroz praktičan rad. Iako je snimio nekoliko dugometražnih igranih filmova, samo jedan od njih je ugledao svetlost projektora i to samo na jednom, ekskluzivnom, prikazivanju u Domu Sindikata – „Marko Kraljević, fantastična avantura“ (2015).

Čovek bi pomislio da je Šridar napredovao u ovladavanju tehnikama snimanja, režije i montaže, ali njegova „Saga o 3 nevina muškarca“ pokazuje da nije daleko odmakao.

Otašević moli Dalaj Lamu da mu nekako spere grehe snimanja ovog filma

Film je nekoherentni pakao, sa veoma, veoma tankom i poprilično nezanimljivom pričom o trojici muškaraca, svaki od njih u ranim tridesetim godinama, koji glume tinejdžere i sve što žele je da imaju seks sa svojim devojkama koje ih „gledaju a ne daju“.

Dodatnu konfuziju, u iovako zbrčkan narativ, unose vezivni elementi koji se sastoje iz ničim izazvanih parkur scena u kojoj grupa nasilnika juri parkur okultistu u kukuljici koji izgleda kao da je odbegao sa seta bugarske verzije „Širom zatvorenih očiju“ (1999).

Glogovac viče na svog agenta koji ga je uvalio u ovaj pakao

Glumačka ekipa ima neka zvučna imena poput Zorana Cvijanovića, Nebojše Glogovca i Momčila Otaševića i manje zvučna poput Danice Maksimović i Ivana Bekjareva. Posebni pomen zaslužuje pojavljivanje Eve Ras koja praktično glumi samu sebe.

Iako su zvučna imena tu zbog potencijalnog privlačenja publike, i činjenice da su plaćeni u zlatnim polugama, nisam siguran da će ijedna količina piratskog blaga uspeti da spere ljagu koju su naneli na sebe ovim glumačkim tezgarenjem.

Luka Raco sa fanovima

Sa druge strane mislim da je Luka Raco najzad pronašao filmsku nišu kojoj pripada. Čovek bi toliko voleo da je glumac, a nije, da je to gotovo bolno za gledanje. Moglo bi se reći da je Raco, zapravo, srpski Mima Karadžić.

Doduše, film ima dobrih elemenata, poput veoma zabavne filmske geografije gde su Novi Beograd, Novi Sad i Herceg Novi u stvari jedan grad kao i pojavljivanje samog Šridara u ulozi superzvezde zvane Megastar, koja ide unaokolo i muva devojke na najgore snimljenoj žurci u istoriji „domaće“ kinematografije.

Šridar ne može da sakrije svoju sreću i leopardasti torzo jer ima premijeru

Kada malo bolje razmislim, osim što je spektakl neumenja umetnosti, rekao bih da je „Saga o 3 nevina muškarca“ Šridarovo predskazanje. Naime, kako tri glavna junaka do kraja filma uspeju da imaju seks sa svojim izabranicama usled neverovatne bandoglavosti, upornosti i užasno kretenskih odluka, tako je i Šridar uspeo da se domogne bioskopskih termina i odškrine sebi vrata potencijalne distribucije preostalih nastalih i buduće nastalih (ne)dela. Jedva čekam da vidim njegov naredni kinematografski pokušaj. Pardon, poduhvat.

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: