Skip to main content

Sprigan (1998)

DVD omot
DVD omot

Postoji niz anima (japanskih crtanih filmova) koje će svakome pre pasti napamet od „Sprigana“ (1998), ali meni je ovaj naslov podjednako drag koliko i „Akira“ (1988) i „Vampire Hunder D: Bloodlust“ (2000). Ok i „Perfect Blue“ (1995) pokojnog Satoši Kona.

„Spriggan“, u Americi i delu Evrope poznat i kao „Stryker“, počeo je kao strip – manga, koja je izlazila od 1988. do 1996. godine u Japanu i Evropi, dok su Amerikanci sačekali 2001. godinu. Ubrzo po završetku mange, počela je produkcija dugometražnog animiranog filma koji je režirao i delom napisao Hirotsugu Kavasaki, čuveni animator anima poput: „Lupin III: The Gold of Babylon“ (1985), „Akira“ (1988), „Ninja Scroll“ (1993), „Ghost in the Shell“ (1995), „Metropolis“ (2001) i „Steamboy“ (2004). Supervizor na Spriganu je bio niko drugi do Katsuhiro Otomo, čuveni kreator „Akire“. Moje mišljenje je da je Sprigan isprva bio ponuđen Otomu da režira, ali da je ovaj podmetnuo Kavasakija, i samo je producirao/nadgledao projekat.

Ne mogu ti ja ovo režirati Stevane, imam MILION MARAKA obaveza
Ne mogu ti ja ovo režirati Stevane, imam MILION MARAKA obaveza

O čemu se radi i zašto mislim da je crtać bio za Otoma?

Svaka dekada anima ima svoj neki vizuelni stil iliti pečat. Japanci su poput Italijana, proizvode gomilu stvari i onda kada jedna uspe sve posle toga se ugledaju na tu uspelu. Možda ne toliko tematski, koliko vizuelno. Pred kraj 90-tih godina XX veka, crtež postaje duguljast mahom zahvaljujući uspehu crtanih filmova poput „Ninja Scroll“ (1993) i „Ghost in the Shell“ (1995). Međutim, Sprigan je daleko bliži Akiri, kako po pitanju dizajna likova tako i po stilu animacije.

Komparacija stilova: 80's vs 90's
Komparacija stilova: 80’s vs 90’s

Spektakularni zaplet biblijskih proporcija, sa hrpom lokacija poput filmova o Bondu, takođe su bliži Otomu. Doduše, verovatni razlog zašto Katsuhiro nije režirao „Sprigana“ je taj što je uveliko bio u predprodukciji anime „Steamboy“ (2004), koja je u trenutku proizvodnje Sprigana zapala u finansijske probleme iz kojih se kasnije, evidentno, izvadila. No, vratimo se radnji:

Nekada davno, drevna civilizacija je vladala Zemljom uz pomoć napredne i super-moćne tehnologije koja je usled pogrešnog korišćenja dovela do propasti te civilizacije i umalo uništenja same planete. Da bi sprečili ponovne greške, preživeli žitelji su ostavili poruku upozorenja budućim generacijama ispisanu na hebrejskom na neuništivim tablama. Naime, ako potomci ne budu mogli da pronađu kako da iskoriste preostalu tehnologiju za nešto dobro, trebalo bi da je unište.

Tokom Hladnog rata, raznorazne vojne i paravojne formacije, pokreti i organizacije u tajnosti tragaju za ovim artefaktima, kako bih iskoristili za svoje ciljeve i potrebe. Međutim, jedna organizacija nazvana ARKAM korporacija je preuzela na sebe da čuva ove artefakte i spreči njihovu zloupotrebu uz pomoć mreže agenata nazvanih Sprigani ili Strajkeri.

Istanbulski krkljanac
Istanbulski krkljanac

Zašto Strajker? Zbog toga što u trenutku izdavanja stripa, zapadnjacima ime Sprigan nije zvučalo dovoljno kul i pobednosno, opredelili su se za ovo drugo. Srećom pa su odustali od prvobitne ideje da preimenuju i dugometražni crtani. Inače, ovo je jedna od retkih anima koja, barem meni, zvuči bolje na engleskom nego na japanskom i može lako da se desi da je inicijalno engleski trebalo da bude primarni jezik (kao na primer u „Vampire Hunter D: Bloodlust“ (2000)).

Pomalo bondovski kadrovi i egzotične lokacije
Pomalo bondovski kadrovi i egzotične lokacije

Zanimljivo je i to da su se kreatori filma bojali da će dobiti PG-13 rejting, pa su spremili daleko vulgarniji dijalog, ako zatreba da se „začini“, jer tema i stil ipak nisu za klince, iako je u pitanju crtać.

Ponekad destrukcija nije dovoljna za R rejting
Ponekad destrukcija nije dovoljna za R rejting

Ono što je mene privuklo ovoj animi je zaplet, koji ne bih da otkrivam, a moj savet je da ga ni ne guglate, kao i to što se deo filma odigrava u Istanbulu. Akcija je jedna od boljih koje sam video u crtaćima, a u animama nasilja nikad previše. Moja žal je u tome što Sprigan nije pretvoren u seriju, već je filmovana samo jedna epizoda mange. Doduše u tom trenutku su anime bile jednokratne, bez obzira na uspeh i popularnost. Nikakve franšize i serije, za razliku od danas. No, nadam se da će se neko setiti ovog naslova, pa će uraditi seriju kako dolikuje. Mada, imajući u vidu na šta liči novi „Berserk“ (2016) možda je bolje da se ova moja želja nikada ne ostvari.

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: