Skip to main content

Stado (2016) – najava filma i konferencija za štampu

Promo poster filma "Stado" (2016)
Promo poster filma “Stado” (2016)

Sticajem ne tako bizarnih okolnosti, juče sam se obreo na konferenciji za štampu povodom promocije novog domaćeg filma nazvanog „Stado“. Osim što naslov vuče na pastoralnu komediju, mogu da povučem i paralelu sa Hičkokom. Sa druge strane, imajući u vidu glumačku podelu, naslov je više-manje adekvatan: Nikola Kojo, Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nikola Đuričko, Bane Trifunović, Marko Gvero, Vojin Ćetković, Miloš Samolov, Hristina Popović, Nikola Pejaković, Mira Banjac, Petar Strugar i svi drugi. Nažalost, propustio sam priliku da pitam kreatore da li je alternativni naslov bio „Marva“?

Filmska ekipa "Stada" (2016) na setu
Filmska ekipa “Stada” (2016) na setu

O čemu se radi? Magični press-relase kazuje:

„Stado“ je urnebesna satirična komedija o životu iza kamere. Često veća drama prethodi filmskoj ili televizijskoj drami koju gledamo. Neizlečivi entuzijasti, slepi za objektivne okolnosti, stavljaju na kocku svoju egzistenciju u želji da naprave veliko umetničko delo.

Ovo je priča koja može biti ispričana na mnogo jezika i u mnogo država, pa čak i u mnogo različitih vremena. Do sjaja i blještavila  crvenog tepiha na svečanoj premijeri ne dolazi se putem posutim ružama, već kompromisima, borbom, pa i paktom sa đavolom, ako je potrebno.

Može se reći da je „Stado“ zasnovano na istinitoj priči i na priči koja se u ovom trenutku odvija oko nekog sličnog projekta i odvijaće se dok postoje umetnici i dok postoji država.

Nikola Kojo i Zoran Cvijanović kao Kolja i Cveja
Nikola Kojo i Zoran Cvijanović kao Kolja i Cveja

Ok, mnogo teksta koji može da stane u jednu rečenicu: Kojo i Cvijanović su dva glumca (domišljato nazvana Kolja i Cveja) koji žele da realizuju svoj filmski projekat, ali da bi to učinili moraju da prođu kroz pakao zvan „Srpski fondovi za kulturu i priključenija“ ne bi li ostvarili svoju zamisao.

Ovaj film je zapravo prikvel pilota za seriju radnog naziva „Klasa“, koji je snimljen pre više od godinu dana, ali šikaniran od stane domaćih televizija. A i medija generalno.

Dušan Joksimović, Nikola Kojo i Goran Gajić
Dušan Joksimović, Nikola Kojo i Goran Gajić

Scenario za film je napisao Nebojša Romčević, domaćoj publici verovatno najpoznatiji kao scenarista „Bićemo prvaci sveta“, kako filma tako i serije, zatim „Ljubav, navika panika“ i ne tako misteriozno nestalog filma „Na lepom plavom Dunavu“ (2008) Darka Bajića, poznatijeg u narodu kao „Mračni Lord“.

Supervizor režije „Stada“ je Goran Gajić koji je režirao poprilično popularnu seriju „Vratiće se rode“. Zašto „supervizor režije“? Film zapravo režira Nikola Kojo, dok Gajić služi kao mentor. Ovo je praksa u Holivudu, ali kod nas… nisam siguran da se ikada odigralo. Producenti su Kojo i Biljana Prvanović. Gospođa Prvanović je inače poznata kao producent filmova Srđana Dragojevića, te se da zaključiti da „Stadu“ neće faliti… sredstava.

Mobilisanje sredstava
Mobilisanje sredstava

Konferencija za štampu se odigrala u bioskopu Cineplexx u Ušću. Iako ovakva dešavanja imaju tendenciju da budu pakao (čitaj „Neprijatelj“ i „Braća po babine linije“) ova je prošla poprilično bezbolno ali ne i bez omaški. Kao prvo svi glumci, a i mediji su došli na vreme, te je sve išlo po planu. Konferenciji su prisustvovali glumac/reditelj/producent: Nikola Kojo sa kolegama Zoranom Cvijanovićem, Nikolom Đuričkom, Vesnom Trivalić, Goranom Šušljikom, Markom Gverom; zatim producentkinja Biljana Prvanović, scenarista Nebojša Romčević, supervizor režije Goran Gajić kao i direktorka Antene za Srbiju i Crnu Goru Manja Grčić i Dragana Tešić ispred distributera Continental filma i partnera ili koproducenta Cineplexx-a.

Ekipa filma "Stado" (2016) spremna za (mahom generički) Q&A
Ekipa filma “Stado” (2016) spremna za (mahom generički) Q&A

Govorancija nije bila neka ali nisam ni očekivao bog zna šta za film koji se snima jedva nedelju dana. Razgovor je vodila Nevena Madžarević, koju ja znam još od „Šejtanovog ratnika“ (2006) a mnogi kao voditeljku „Bulevara“ na televiziji B92. Nevena iako sve bolja kao PR i dalje nije najbolje savladala humor pa su neke šale ostale bez propratnog smeha. Kad sam već kod toga, atmosfera je bila generalno vesela i evidentno da je ekipa dobro raspoložena kojoj nije smetao propust PR-a da proveri frekvencije audio tehnike kako Cineplexx-a tako i novinara, pa je došlo do lake mikrofonije.

Petar Strugar štiti Vesnu Trivalić od mikrofonije
Petar Strugar štiti Vesnu Trivalić od mikrofonije

Od niza generičkih pitanja i relativno generičkih odgovora, moj favorit je odgovor na pitanje „Producent, glumac, reditelj i scenarista – otkud sve to u jednom gospodine Kojo?“ a koji glasi: „Ako može Laza Ristovski…“ i Romčevićeva (tačna) opaska da su „…glumci slabo upotrebljivi mimo svog posla, jer nastoje da nađu umetničku vrednost u stvarnom životu, i ako u tome ne uspeju – pogube se.“. Takođe ekipa pretenduje na uvođenje zapadnih standarda na domaće setove, a to je pet radnih dana u nedelji od po 12 sati. Umesto trenutnih šest sa radnim vremenom od 35h dnevno.

Premijera filma „Stado“ je zakazana za 24. novembar ove godine.

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: