Skip to main content

“Vrati se, Zone” (2016-7-8) – konferencija za štampu

Najava za tri dinaLa
Najava za tri dinaLa

U četvrtak 18. VIII, tačno u podne, u Rodi Cineplex, održana je konferencija za štampu povodom nastavka filma „Zona Zamfirova“ (2002) poznatijeg kao „Vrati se, Zone“ pod rediteljskom palicom Juga Radivojevića. Ovaj film je u perpetualnoj produkciji još od 2014. godine, te imajući ovo u vidu, pitam se da li je gospodin Radivojević domaći, netalenovaniji, Majkl Ćimino?

Sticajem bizarnih okolnosti stigao sam knap, ali opet daleko pre početka konferencije jer je vreme u novinara relativno. A samim tim i u lokalnih filmadžija. Kad sam već kod „gospode“ novinara, i dalje su stoka. Guraju se, grebu se za sve što vide i bune se kada ih zamoliš da se pomere iako bespotrebno stoje na sred prolaza. Ali mi je drago što je prosek godina po medijskoj kući ostao nepromenjen – 1000! Doduše pojavila se neka žurnalistička mladež oko 12:15h da omiriše sav taj džet-set. I Vujketa.

Kako su distributersko/producentska kuća Art Vista i Roda Cineplex u srodstvu, sve konferencije za štampu su organizovane u bioskopu na Banovom Brdu. I sve su nakaradne. Nisam neko ko pati za darovima i keteringom, ali da me ne ponudiš vodom ili kafom je malo uvredljivo. Bitno da su Medela štrudlice svuda. Na stolu, plafonu, svuda. Video sam da su neke „kolege“ stigle da maznu kutiju i goste se u ćošku ulaznog hola poput bratstva Goluma.

Predstavnik medija kad ugleda nešto #džabe
Predstavnik medija kad ugleda nešto #džabe

Ljubazni vođa programa/PR ispred kuće Art Vista nas je zamolio da se prebacimo u Salu 1, da pogledamo ekskluzivni materijal sa snimanja. Sala 1, polako ali sigurno postaje portal u pakao. Sada je još štrokavije nego na konferenciji filma „Braća po babine linije“ (2016) Radoša Bajića. Doduše, štroka će možda zamaskirati ziljavost snimljenog materijala. I bio sam u pravu. Ekskluzivni materijal je isečak iz filma jutjub kvaliteta (u prevodu: plivajući pikseli na prljavijem platnu) i kursadžijska animacija Art Vista kombija koji putuje po Srbiji. Tu i tamo se pojavi neki glumac i izgovori prostu rečenicu. A tu su i podaci poput broja glumaca, statista i dana snimanja. Na jednoj od lokacija stoji „zahtevni CGI efekti“. Naravno da su zahtevni jer ih programira Radojicin mali na Komodoru, pošto bih rekao da je to umetničko/tehnički domet ovog projekta. Kao i plakati koji stoje u holu bioskopa – tri dinaLa.

Ekipa filma "Vrati se, Zone" i plakat
Ekipa filma “Vrati se, Zone” i plakat

No, pre svega ovoga, prisutnima se obratio producent „Vrati se, Zone“ – Miroslav Mitić. Gospodin Mitić se zahvalio medijima, a onda udario u govoranciju o izgradnji Zone-grada na Vlasinskom jezeru i kako su oni želeli da to bude Zone theme park, a ne puke kulise kao za neki drugi film. A voleo bi da je Zone „Montevideo“ (2010), voleo bi, al’ nije. U svakom slučaju priča tako čovek, i onda „…u prethodnih tri godinA“. GodinA?! Đe padež Mitiću? U redu je, s juga si, ali sve je ok, osim godinA koje ostaju u nominativu. Sve vreme. Nasmejao sam se. I nisam bio jedini.

Gospodin Mitić je takođe rekao da je tema „Vrati se, Zone“ bela kuga, jer to je ono što nas mori. Kao i da se film odigrava u periodu od 1905. do 1908. godine. Dobro. Je l’ to znači da će Zone da obnovi naciju? Je l’ Zone majka svih Srba posle 1908. godine? No, prva klapa je udarena 2014. godine i tada su snimljene sve zimske scene. Od tog trenutka je film u perpetualnoj produkciji. Producent se takođe nada uspehu koji je imao Šotrin film. To će biti teško, da ne kažem neizvodljivo, ali nije na meni da rušim tuđeg producentskog sneška.

Posle dvominutnog ekskluzivnog materijala, uglavnom sačinjenog od halucinacije, usledila je konferencija za štampu koja je apgrejd na nepostojeći video materijal. Naime, ako ne stojiš frontalno-centralno ne čuješ ama baš ništa. Jer je zvuk, kao i plakati, kao i ekskluzivni video-materijal – NEPOSTOJEĆI. Ok, besan sam, ali činjenica da su ljudi glasniji bez nego sa mikrofonom dosta govori o umeću lokalnog inžinjera zvuka. Koji je verovatno istovremeno i domar/električar/barista i izumitelj. Dok razmišljam o ovome, u meni se javlja nada da je možda u pitanju Toma Stoka, ali avaj… nije.

Kako nemam sliku Tome Stoke, evo kadar iz tizera za "Vrati se, Zone"
Kako nemam sliku Tome Stoke, evo kadar iz tizera za “Vrati se, Zone”

Voditelj programa u ime Art Viste je fini neki mladić južnjačkog akcenta koji veoma sramežljivo postavlja pitanja. Valjda iz straha da će ga Jug zakopati u daskama pozorišta u gluvo doba noći. Njegovo frfljanje u mikrofon u kombinaciji sa nepostojećim zvukom i mojom nagluvosti je dovelo do toga da nisam čuo imena svih prisutnih. Nema veze, makar prepoznajem deo ekipe a ostale ću da izguglam.

Jug Radivojević je prvi dobio priliku da se obrati prisutnima. Bolje da je samo sedeo i mljackao, jer sada mljacka u mikrofon i izgovara uglavnom nebuloze. Ah, da, u međuvremenu sam se pozicionirao tako da sam zapravo čuo razglas.

Reditelj je rekao kako je film u razvoju još od 2012. godine i zahvalio se svima koji su pratili kako se snimanje odvija. Takođe se požalio na FCS (Filmski Centar Srbije) jer nije pružio podršku. „’Vrati se, Zone’ ima strani kapital, ali ne i podršku FCS-a. I to nije u redu. Doduše, to je pitanje za novog Ministra kulture i vladu. Možda umetnicima nije omogućeno da stvaraju, ali oni imaju volju i želju! Pa čak i ako nemaju podršku FCS-a. No, kao što sam rekao, nije u redu da jedan ovakav film, koji ima upliv stranog kapitala, nema podršku FCS-a. Kakva god ona bila i kolike god pare da su u pitanju!“ viknuo je reditelj. Hmm… nisam siguran da je nebitno koliko je para u pitanju, jer… lihvari.

U jednom trenutku je zvuk sa razglasa vaskrsao da bi u sledećem ponovo umro. Ne radi vam taj restoration spell drugari iz Rode. Možda je tako i bolje, jer rediteljevo perpetualno mljackanje u mikrofon samo pospešuje osećaju nedostatka informacija i tuzi usled nepostojeće podrške FCS-a.

Kadar iz tizera (ver. 2.0) za "Vrati se, Zone"
Kadar iz tizera (ver. 2.0) za “Vrati se, Zone”

„Film je imao peh da mu umre deo ekipe, poput Nikole Simića i Milorada Mandića – Mande.“ dodao je Radivojević između dva mljaca i suze usled nedostatka podrške FCS-a. U redu, Mandina smrt je stvarno tragedija, ali Nikola Simić je imao 100 godina. Nije svaki glumac Kirk Daglas pa da živi večno! „Svi su prepoznali potencijal ‘Vrati se, Zone’, pogotovo lokalne samouprave. Svi, osim FCS-a. I mislim da to nije u redu. Ali, učiniću sve što je potrebno da završim ovaj film!“ rekao je reditelj. Beg, steal or borrow, rekao bih ja. „’Vrati se, Zone’ je film za sve“ zaključio je Jug. Jok, nego je to film za ove što ne umeju umetnost i nemaju podršku FCS-a.

Zatim je reč preuzela glavna glumica, Brankica Sebastijanović, koja je rekla kako je veoma srećna pruženom prilikom. Takođe i da je super to što su bile pauze u snimanju, jer su pisci imali prilike da poprave scenario na najbolji mogući, te je sada to ono što taj scenario treba da bude. Ako se ne varam, upravo je izjavila da se krenulo u produkciju sa polu-gotovim proizvodom. Zanimljivo, ali ne i neočekivano.

Milan Vasić, koji tumači glavnu mušku ulogu, daleko poznatiji kao „onaj treći ‘Pevaj, brate!‘ ortak“, je dobio svoju priliku da se zahvali svima prisutnima ali i produkciji na pruženoj prilici, jer je ovo uloga koja mu je trebala. A osim toga je i jedina koja mu je bila ponuđena u poslednje vreme.

Brankica Sebastijanović, Milan Vasić i Nikola (čije prezime nisam čuo)
Brankica Sebastijanović, Milan Vasić i Nikola (čije prezime nisam čuo)

Medijima se potom obratio Nikola, čije prezime nisam čuo jer sam malo nagluv, a i umro je mikrofon (opet!). On je rekao da je u prvobitnoj podeli igrao konobara, ali da mu je Jug lično proširio ulogu te je sada jedan od bitnijih likova. „Da mi je majka pisala tekst, ne bi ga ovako dobro napisala!“ – rekao je glumac. Meni je ovo bilo duhovito, a i super je što je bilo kratko i jasno. Bez palamuđenja. A onda…

Milan Kalinić je rekao da je srećan što ima tu malu, ali primetnu ulogu. Kao i da je blagoslov što radi sa prijateljima. Zahvalio se svima na trudu i uloženim naporima da se „Vrati se, Zone“ snimi. Pa ne trči pred rudu Milane, sine. Film nije snimljen, jer da jeste ne bi Jug plakao za tim FCS parama koje su mu preko potrebne kako bi završio film do 2020. godine!

Medijima su zatim predstavljene mlade nade domaćeg glumišta: Marlena Ćosić i Marija Stokić. Marleni je ovo prva uloga ikad jer je tek II godina FDU-a. Srećna je i zbunjena i očekuje da film bude „baš super“. Stokićeva se skromno zahvalila na pruženoj prilici.

Marija Stokić, Milan Kalinić i Marlena Ćosić
Marija Stokić, Milan Kalinić i Marlena Ćosić

Ivan Bekjarev je pokušao da napravi foru oko svoje uloge, koja je propala, pa se ubrzo prebacio na očekivanja. Koja su previsoka i nerealna, ali ne možeš zabraniti čoveku da sanja. I njegova uloga novinara je mala, ali proširena. Čekaj, je l’ to znači da su svi likovi krpljeni za film? Koliko tačno bitnih uloga ima?

No, Bekjarev se nada da će „Vrati se, Zone“ biti gledanija od „Zone Zamfirove“ Zdravka Šotre. Hteo sam da viknem „Dajte čoveku vinjak, nije mu dobro!“, ali sam bio zatečen izjavom kako je jedno od boljih iskustava sa ovog filma to što je upoznao mlade glumice i kako se nada da će mu njegov bivši učenik Kalinić dati neke informacije posle konferencije. Imajući u vidu kakve glasnije prate Bekjareva… „Ovo… nije dobro.“ pomislio sam i ugrizao se za jezik.

Ivan Bekjarev (u sredini)
Ivan Bekjarev (u sredini)

Posle internih seksualnih aluzija mikrofon je preuzeo Dragan Vujić – Vujke, koji je pokušao humor. Neuspešno. „Ima taj čuveni bend ZZ Top koji je odličan, ali na zalasku karijere, i ja se nadam da će ova naša ZZ (Zona Zamfirova, prim. ur.) da bude TOP!“ Vau. Kakav si #BogHumora Vujke, idem odma da počinim sepuku ne bi li moja životna energija napojila tvoje večno gladne humorističke inspiracije.

U tom trenutku sam napustio konferenciju jer zaista nisam više mogao da slušam te nade nepodržane FCS-om i otišao da se bavim nekim drugim, pametnijim stvarima. Kao što je pisanje ovog teksta.

#BogHumora
#BogHumora

Premijera „Vrati se, Zone“ je zakazana za 24. januar 2017. godine. Mada na imdb-u stoji 2018. godina. Guglajući sam iskopao podatke da je originalna premijera bila zakazana za 25. novembar 2015. godine. Pa nije ni čudo što FCS nije dao pare za kojim suze roni krokodilske Radivojević Jug, jer evidentno nije u stanju da se usaglasi sam sa sobom kada mu izlazi film. Takođe, zanimljiv podatak je da je prvobitni distributer bio Taramount koji se povukao. Pitam se šta se tu tačno desilo, ali imajući u vidu kakav je raspad ovo malo konferencije na kojoj sam prisustvovao, mogu samo da pretpostavim…

Krunić

Rođen u Beogradu gde živi i ponekad radi. Oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a, sticajem bizarnih okolnosti, na kraju završio kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Filmofil, gik i relativno duhovita persona.

6 thoughts to ““Vrati se, Zone” (2016-7-8) – konferencija za štampu”

 1. Lele, pa scenario je pisala Ivana Mitić, bivša asistentkinja na Srbistici u Nišu. Cccccc, kako li je jadna podnela to prekrajanje i dodavanje…

 2. Mitić je sa juga, a koje je vaše opravdanje, gospodine Krunicu? Posle broja tri ide genitiv jednine. Pogodili ste oblik GODINE, samo ste padež promašili – nije to nominativ. Kulturo, eve me, al’ pismenost mora da sačeka dok se sopstvena nepismenost, netalentovanost i nesposobnost ne nahrani celuloidnom mržnjom. A i što bi novinar morao da bude pismen, lakše je omalovazavati druge, uključujući i kolege. Inače, na Krunicev članak naleteo sam zbog Zone Zamfirove. Šta reći, osim jadno, kolega, jadno…

  1. Gospodine Jovane, zašto mi se istovremeno obraćate i u drugom i u trećem licu? Ljubomora jer pišem o tome kako stvari zaista stoje izaziva glič u Vašoj glavi te dolazi do konflikta formulacije obraćajne forme? I nismo mi kolege, gospodine, doklegod se ne potpišete imenom i prezimenom i ne stanete iza svojih reči likom. Ovako, naprosto, samo ne umete umetnost.

 3. Више него благо неписмен…
  Или мање него благо неписмен??? Сад сам и ја збуњен.
  Погрешно је исмевати људе због њихових језичких компетенција које су условљене пореклом, а нарочито када се и сами пачате у послове које не разумете. Дакле, држите се филма. Маните граматику.
  А оно ‘обраћајна форма’, то је за антологију.

 4. И, да, не чини ли Вам се да оно ‘перпетуално’ постаје перпетуално обележје Вашег ‘стила’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm that you are not a bot - select a man with raised hand: